Nyföretagarcentrum
Tomas Persson
Informerar om verksamhetens
Nils-Bertil Wickberg
Nestor och mångårig ordf har ordet
Nyföretagarcentrum är en naturlig samtalspartner och rådgivare till dig som vill starta eget företag. NyföretagarCentrum Lidköping ingår i en riksomfattande organisation med syfte att hjälpa och stödja blivande och nyblivna företagare.
Tillsammans med näringslivet och Lidköpings kommun arbetar NyföretagarCentrum för att öka nyföretagandet genom att skapa goda förutsättningar och ett gott företagarklimat.
Läs mer på www.nfc.r.se
Historia
Sedan 1985 har Stiftelsen Jobs and Society startar upp nyföretagarcentra i Sverige. Lidköpings Kommun drev genom Lidköpings Näringsutvecklingsbolag (LNLU) viss verksamhet i likhet med Jobs and Society nyföretagarcentra. 27 oktober 1993 hölls ett informationsmöte på Golfklubben i Filsbäck. De inbjudna var politiker och näringsliv i Lidköping och Götene
De som undertecknade inbjudan var:
Jonas Johannsson, Götene Kommun
Svante Hemberg, Lidköpings Kommun
Jan Olsson, AF Götene
Harry Johansson, AF Lidköping
Sture Öster, Näringslivskommittén Götene
Staffan Larsson, Näringslivskommitten Lidköping
Jan Rejdnell, Sekr. Jobs&Society
Kallelsen var underskrivet Ylva Johansson Lidköpings NLU AB
Upplägget var:
De principer som skall vara grundläggande för verksamheten i Lidköping/Götene är följande:
- Lokalt näringsliv är huvudkraften bakom drift och finansiering av verksamheten
- Samarbete sker med lokalt näringsliv, organisationer och myndigheter
- En kostnadsfri konfidentiell rådgivning ställs till den presumtive nyföretagarens förfogande.
- Rådgivarmätverket med lokala experter är den viktigaste resursen i verksamheten
Beslut om en stiftelsebildning.
Verksamheten skall finansieras med sponsorbidrag från företag, organisationer samt myndigheter. Verksamheten bedrivs försöksvis under tre år. Ingen sponsor binder sig mer än ett år i taget, men bör planera en tre årsperiod.
Årsbudget: | 1:a året | 2:a året |
Inträdesbiljett Jobs and Society | 25 000 | |
Lokalhyra | 30 000 | 30 000 |
Informationsmaterial | 50 000 | 20 000 |
Förbrukningsmaterial, adm | 40 000 | 40 000 |
Telefon Fax | 30 000 | 30 000 |
Arvoden, ledning | 400 000 | 400 000 |
Resekostnader | 30 000 | 30 000 |
Möbler inredning | 45 000 | |
Övrigt | 10 000 | 10 000 |
Summa | 650 000 | 650 000 |
Stiftelsen tillsätter en aktiv styrelse på lokal nivå med en bred representation från företagen i Lidköping och Götene.
De övergripande målen för stiftelsen är:
- att skapa en god entreprenörsanda i området
- att öka nyföretagandet
- att bredda näringslivet
- att öka överlevnadsfrekvensen för nystartade företag
- att utveckla nätverk för stimulans, som en kontaktresurs för nya företag.
- att förbättra förutsättningarna för en ökad intern handel på de lokala marknaderna
- att i samverkan med alla aktiva företag skapa ett positivt företagsklimat som stimulerar allt företagande i Lisköping/Götene.
Den 22 mars 1994 beslöt kommunstyrelsen i Lidköping:
- att bilda Företagsutveckling i Götene-Lidköping AB med start maj 1994 i enlighet med föreliggande förslag,
- att godkänna förslag till konsortialavtal för Företagsutveckling Götene-Lidköping AB , därvid jämväl bolagets namn anses fastställt,
- att tillstyrka ett aktiekapital med 1105 000 kr från Götene och 195 000 kr från Lidköpings kommun, att anvisas ur kommunens rörelsekapital,
- att fasställa förslag från bolagsordning,
- att anta ägardirektiv till bolaget beträffande offentlighet m.m. ,
- att under tre år lämna ett driftbidrag till bolaget på ett belopp av 700 000 kr fördelat med 245 000 kr på Götene kommun och 455 000 kr på Lidköpings kommun att efter det att bolaget startar sin verksamhet ej längre lämna bidrag till Lidköpings Näringslivsutveckling AB för arbete med näringslivsservice
- att för sin del godkänna stadgarna för stiftelsen Nyföretagarcentrum i Götene-Lidköping,
- att i övrigt uppdra åt de båda kommunstyrelserna i samverkan ansvar för genomförandet av organisationen.
Utdrag ur stadgarna för Stiftelsena firma Nyföretagarcentrum i Götene-Lidköping.
- Stiftelsens ändamål att stödja och utveckla nyföretagandet och öka överlevnaden för nya företag.
- Verksamheten skall bedrivas med insatser näringsliv, organisationer, myndigheter och stiftelsekapital.
- Styrelsen skall bestå av minst sex högst arton ledamöter, styrelsen utser inom sig ordf. och v.ordf.
- Styrelsen är beslutsför då minst 50 % är närvarande
- Likvidation för beslut om upplösning av stiftelsen krävs att stiftarna är ense därom
Antal startade företag i Lidköping 1990-1994 (Se bifogade)
Antal förstgångsbesökare (Se bifogade)
Vi kan hjälpa Dig över hindren (Se bifogade)
NLT Nyföretagarcentrum i Götene/Lidköping (Se bifogade)
Ylva Johansson som tidigare varit engagerad som näringslivssekreterare i Lidköpings Näringslivsutveckling AB (NLU) var den resurs, som vid starten 1994, hade ansvaret för verksamheten. Hon var professionell och smart. Hade ett stort kontaktnät och en stor förmåga att utnyttja olika bidragsformer, vilket gjorde att verksamheten svällde och själva rådgivningsdelen blev den mindre delen. Ylva hade dessutom privata intressen i ett par andra bolag.
Utdrag ur resultat 9407 till 9512
- Summa intäkter 2 576 228. Varav endast 338 178 från sponsorbidrag. Kommunala bidrag 150 000 kr. Resterande från andra allmänna bidrag. Bl. a från Staten med nästan 2 000 000kr.
- Löner till företagsledare var 367 852 plus socialt och konsultarvoden 537 776 kr.
1994 -11-09
Ett förslag från den politiskt tillsatte ordföranden Olof:Ison Svederberg om ett tidsbegränsat avtal om anställning och uppstart och formalisering av projektet Götene- Lidköping Nyföretagarcentrum. Efter projekttidens slut 1995-06-30 är det styrelsens avsikt att lägga ut ledningen för NFC som konsultuppdrag.
Under sommaren 1995 kontaktade Kommundirektör Kenth Lindström Näringslivets Börje Johansson där han bad att han skulle ställa sig till förfogande som ordförande för NFC. Orsaken var att det fanns vissa problem och att det anses som klokare att ha någon som företrädde Näringslivet på den posten. Efter kontakt med ledamöterna i styrelsen Jerry Karlsson LMT och Sten Andersson Arla så åtog sig Börje Johansson uppdraget, De tre utgjorde sedan en verkställande grupp i den förändring som kom till stånd
Maj 1995.
Börje Johansson tillträder som ordförande. Då anställningsavtalet med Ylva Johansson gick ut den 950630 och inget hade skett i, frågan om nytt avtal, förlängdes detsamma till den 951231.
Styrelse för 1995 var:
Hasse Andersson, Götene Stål & Verktyg
Sten Andersson, Arla Foods
Marianne Bäck, AF Lidköping
Bo Frostemark, Götene Kommun
Kjell Hedvall, Lidköpings Kommun
Hans Hellgren, Länsförsäkringar
Jonas Hjelmqvist, Lidrevison
Kjell-Erik Johansson, Food Tech
Jerry Karlsson, LMT
Gunnar Lans
Jan Olsson, AF Götene
Peter Thunborg, Lidsågar
Beslutet togs att skilja ut basverksamheten med rådgivning. Vilket betydde att omsättning blev en tredjedel. Skälet var att vi inte kan blanda sponsorbidrag med övriga verksamheter. Ylva Johansson hade att välja på rådgivningsdelen eller ta hand om den övriga delen som också fanns fler intressenter i. Hon valde den senare delen. En ny driftsansvarig Tomas Persson anställdes på konsultbasis enligt ett tecknat avtal.
Ett mentorgrupp startar som utökas med Nils Bertil Wickberg och Hans Bergstedt
Nils-Bertil Wickberg, ordförande under tiden 19xx -2010, berättar:
”Jag kom med i slutet på 90-talet och det har varit en intressant resa. Genom Tomas engagemang och skicklighet lyckades vi skapa en utbildning som blivit vägledande för andra NFC. Där var Sparbanksstiftelsens projektbidrag också betydelsefullt.
Det svåraste var att få ekonomin att gå ihop. När en del av de sponsorer som var med i starten med rätt stora belopp hoppade av var det var svårt att skaffa nya.
Samarbetet med kommunerna, i början Lidköping och Götene, fungerade bra. Förändringen när Vara (2003) och Essunga (2005) tillkom blev det svårare och då, speciellt sponsorfrågan. När Skövde bytte namn till NFC Skaraborg och erbjöd ett nytt koncept från 2008 nappade Götene, Vara och Essunga på det. Vi ansåg inte att det skulle innebära någon fördel för Lidköping utan valde att förbli självständiga. Främsta skälet var att vi inte förväntade att Lidköpingsföretagen skulle bidra på samma sätt som till ett eget NFC i Lidköping. Även Kommunen tillstyrkte detta. Ett nära samarbete inom Skaraborg har dock skapats i vilket ingår förutom NFC Skaraborg också NFC Lidköping, NFC Falköping och NFC Hjo. Ett gemensamt program för information, utbildning och coachning har utvecklats och delfinansieras av Kommunförbundet.
Från min horisont har samarbetet fungerat bra, men eftersom jag lämnade styrelsen vid årsmötet 2010 är det den nya styrelsen som bör bedöma detta.
Sammanfattningsvis kan sägas att många presumtiva nyföretagare har deltagit vid informationsträffar, har genomgått nyföretagarutbildning och startat många nya företag. Från näringslivet har också många engagerats som coacher och handledare, något som ofta uppfattats mycket positivt av båda parter.
Tomas Persson har gjort en utmärkt insats både som rådgivare, informatör och utbildare. Han har också bidragit positivt i det gemensamma utvecklingsarbetet inom Jobs & Society”.
Nils-Bertil Wickberg, maj 2011